Hoe gebruik ik box kalk?

Voor matrassen of waterbedden hebben wij de volgende producten in de markt.

Comfortmix Zaagsel, met een pH van 12 zonder stuiven in te brengen

Comfortmix Stro of Vlas, met een pH van 12 zonder stuiven in te brengen en zeer homogeen gemengd.

Comfortmix Power / Comfortmix pH12 / Comfortmix Excellent. Alle kalksoorten om te strooien over het ligbed voor een drogende en hygiënische werking.

Mengen Comfortmix plus kunt u mengen met stro en water. Hierbij is een voermengwagen nodig. Een voermengwagen met horizontale vijzels wordt aanbevolen omdat deze beter snijdt maar een voermengwagen met verticale vijzels is ook mogelijk. Wel is het aan te raden om bij verticale vijzels gehakseld of gemalen stro te gebruiken. Hoe fijner het stro hoe beter het blijft liggen in de box. Ook heb je dan geen problemen met het stro op de roosters of op een emissiearme vloer. Wij kunnen ook tegen scherpe prijzen gehakseld stro leveren.

Meng verhoudingen Nieuwe klanten krijgen van ons een geplastificeerde mengkaart. Deze mengkaart kunt u ook hier vinden. De beste mengverhouding is: 1 deel stro, 1,5 deel water, 5 delen kalk.

Aandachtspunten Het water in het mengsel is erg belangrijk om uitzakken van de kalk te voorkomen. Je hebt minimaal 1 deel water nodig om dit effect tegen te gaan. De rest van het water is nodig om een vaster onderbed te krijgen. In de zomer met erg drogend weer kun je de hoeveelheid water verhogen naar 2 delen. Ook bij het opstarten in een kale box is het verstandig in het begin 2 delen water te gebruiken omdat je dan snel een bed krijgt. Boven de 2 delen water gaan wordt afgeraden, omdat dan bij warm vochtig weer de toplaag onvoldoende snel droogt en bacteriegroei niet genoeg onderdrukt kan worden. De kans op met name coli-infecties wordt dan weer groter. Het stro moet nat zijn om de kalk aan het stro te laten hechten. Hierom is mengvolgorde ook van belang. Wij adviseren u om eerst het stro en het water in de mengwagen te laten mengen. U kunt de mengwagen op 540 aftakastoeren laten draaien. De trekker zal hier geen moeite mee hebben waardoor u de trekker met weinig toeren kunt laten draaien in de 1000 toeren aftakas. Indien met grof stro gewerkt wordt moet de mengwagen hierna een tijdje draaien om het stro fijn te krijgen. De tijd die nodig is om het stro fijn te laten worden is afhankelijk van de mengwagen die u gebruikt. Meestal ligt dit rond de 30 minuten. Makkelijker en sneller werkt het als je met Spaans gehakseld stro werkt. Bovendien ben je bij Spaans gehakseld stro verzekerd van kwalitatief goed stro. Als het stro fijn is geworden kun je de kalk toevoegen. Hierna hoeft de mengwagen nog maar heel even te draaien totdat de kalk zich gemengd heeft met het stro en water. Vervolgens kun je het mengsel uitdraaien en in de boxen werken. Let er wel op dat het mengsel vrij zwaar is. Niet alle strooiers kunnen het mengsel verwerken. Voor informatie of uw strooier het verwerken kan kunt u ook contact met ons opnemen of vraag het bij uw dealer na.

De mengwagen hoeft na de tijd niet schoon gemaakt te worden. Goed leeg draaien is vaak voldoenden. De eerst volgende vracht kan gemaakt worden voor de pinken of de melkkoeien. De kalk die wij gebruiken is van voederkwaliteit. Je voegt dus extra krijt toe aan het rantsoen. De opneembaarheid van onze kalk t.o.v. krijt is lager doordat onze kalk grover gemalen is dan voederkrijt. Er gaat dus meer kalk rechtstreeks door de koe. BELANGRIJK is wel dat de eerstvolgende vracht nooit voor de droge koeien terecht komt. Je krijgt dan meer melkziektegevallen door de grote hoeveelheid krijt. Wil je de wagen toch schoon hebben, dan werkt het goed als je er een baal stro in de mengwagen doet en deze gelijk weer uitdraait. Je kunt dit stro gebruiken om te strooien, maar ook dan de eerst volgende wagen niet voor de droge koeien maken.

Voordelen:
• Optimaal ligcomfort
• Geen harde banken in de box
• Geen dikke of kale hakken
• Schone koeien
• Hoge pH
• Geen stofontwikkeling
• Laag verbruik
• Hoge bemestingswaarde
• Geen stikstofverlies
• Homogene mest en geen banken in de put

Comfortmix Power is uitstekend geschikt om te mengen met zaagsel of met gemalen stro. Bij gebruik van stro zal meer stofontwikkeling plaatsvinden en is er meer kans op uitzakken van de Comfortmix Power. Het grote voordeel van stro is dat deze niet schuurt voor de koeien, waardoor de kwaliteit van de hakken optimaal blijft. Tevens heeft stro een meerwaarde voor de mest. Om dit probleem te kunnen ondervangen bij gebruik van zaagsel is het zaak om voor het juiste zaagsel te kiezen welke niet schuurt. Graag helpen wij u op weg bij het vinden van het juiste zaagsel. Ook is er bij ons de mogelijkheid om compleet gemengd product te bestellen. Zaagsel en Comfortmix Power zijn dan al in de juiste verhouding gemengd. In de praktijk is dit goedkoper dan zelf mengen. Grootste verschil is dat wij per bulkauto de kalk inkopen en het mengen vol geautomatiseerd is. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen.
Comfortmix plus kunt gebruiken in combinatie met gescheiden mest. Door per week ongeveer 5 Kg kalk per box door de gescheide mest te verwerken blijft het ligbed ruller en droger. Ook verminder je de bacteriedruk in uw ligboxen. Door de unieke eigenschappen van Comfortmix Plus zal het bed ruller blijven en de bacteriedruk lager zijn dan bij andere kalksoorten.