We gaan richting de herfst. Dat betekent dat de nasleep van de zomer te merken is aan de uiergezondheid. Vooral in september en oktober hebben koeien meer last van een hoger celgetal en uierproblemen.
Impact van hittestress op weerstand melkkoeien
Hittestress zet de weerstand van koeien onder druk. Voor de Nederlandse melkkoe betekent dit dat ze al bij een omgevingstemperatuur van 12 graden ander gedrag vertoont om zich aan te passen aan de oplopende temperaturen. Gedurende de zomer en herfst hebben infecties daardoor meer kans om via de spenen de uier binnen te dringen, wat koeien (subklinisch) ziek kan maken.
Weerstand en infectiedruk bepalen uiergezondheid
Veehouders moeten daarom maatregelen nemen om infecties buiten de staldeur te houden. Het is belangrijk om zowel de uier en spenen te beschermen, bijvoorbeeld wanneer koeien in de ligbox liggen, als de weerstand van de koeien te verhogen. De combinatie van weerstand en infectiedruk bepaalt of koeien al dan niet vatbaar zijn voor aandoeningen zoals mastitis.
Verhoog de uiergezondheid met Comfortmix
Onze producten richten zich op het verlagen van de infectiedruk. We merken dat de vraag naar producten die de uiergezondheid ondersteunen, zoals pH-booster en pH12, in de nazomer en herfst toeneemt. Deze producten hebben een pH-waarde van minimaal 12, wat het immuunsysteem van de koe ondersteunt en het risico op infecties zoals coli- en Klebsiella-infecties vermindert.
Laat de uiergezondheid van jouw koeien niet lijden onder de nasleep van de zomer. Onze vertegenwoordigers adviseren je graag bij het kiezen van de juiste producten of mengsels voor jouw bedrijf.