Over ligcomfort en hygiëne in de boxen is de laatste tijd veel te doen. Stro- kalk mixen hebben zich de afgelopen jaren bewezen als absolute topper op dit gebied. Er zijn echter vele kalksoorten op de markt voor dit doel. Hier een overzicht.

Comfortmix Plus: De Comfortmix Plus kalksoort is speciaal gemaakt voor het gebruik in de boxen. Het bestaat uit meerdere kalksoorten met elk zijn unieke werking, waardoor de hygiëne in de ligbox zeer groot is. De kalk geeft door de wat grover maling geen stofontwikkeling en heeft duidelijk minder last van hard worden in de boxen. Geeft bewezen geen stikstofverlies in de mest en heeft de hoogste restwaarde in de put. Door gebruik te maken van deze kalksoort kan meestal de bekalking van het land achterwege blijven.

Comfortmix DM: Deze kalk is 1 van de bestandsdelen van Comfortmix Plus. Het is een kalk met een pH van 9,5 maar hij werkt wat traag. Deze kalk droogt erg goed uit door zijn poreusheid en blijft rul in de box. Het is ook een zeer geschikte kalk om te strooien over of door de gescheiden mest.

Comfortmix Subliem: Dit is een snelwerkende kalk met een hoge ontsmettingswaarde en houd het mengsel zeer rul. Het is een erg zachte en fijne kalk welke niet gaat stuiven. Comfortmix Subliem is ook 1 van de bestanddelen in Comfortmix Plus. Deze kalk is ook prima enkelvoudig te gebruiken en de kosten zullen wat lager liggen dan bij Comfortmix Plus.

Comfortmix Bucal of Frimakal : Comfortmix Bucal heeft het afgelopen jaar een sterke opmars gemaakt voor het gebruik in de ligboxen. Dit product wordt gemengd met stro zonder toevoeging van water, omdat het product van zichzelf al vochtig genoeg is. Deze kalksoort is een restproduct van de zoutindustrie en heeft een wat wisselende samenstelling, echter zijn de ervaringen het afgelopen jaar met dit product zeker niet slecht. De prijs van dit product is absoluut de goedkoopste in de markt. Wel geeft dit product duidelijk hardere banken in de box. Je moet er dan ook van uit gaan dat je hier maatregelen voor moet nemen. Een mogelijkheid is om voor het instrooien van de boxen eerst de bovenlaag los te krabben met een balk met pinnen aan de minishovel of om eens in het half jaar of jaar de boxen echt goed los te spitten met een minikraantje. Als je hier op de juiste manier mee om gaat geeft dit product zeker niet minder comfort dan onze andere kalksoorten maar wel met een lagere kostprijs. Het wordt in de markt onder verschillende namen verkocht waaronder Comfortmix Bucal of Frimakal.

Andere Producten: Verder worden er in de markt ook nog andere producten aangeboden m.b.t. mengen met stro en/of eventueel water. Zorg er altijd voor dat dit oplosbare materialen in de mest zijn. Anders kunt u banken onderin de mestput krijgen. Kalk van harde gesteentes lossen over het algemeen minder goed op in mest, zeker als ze wat grover gemalen zijn. Na verloop van jaren kan uw mestput hiermee dicht slippen. Let er verder op dat het aangeboden product voor het grootste gedeelte bestaat uit carbonaten. Carbonaten geven over het algemeen geen stikstofverlies in de mest.

Compleet gemengd product. Bovenstaande kalksoorten worden naar wens van de betreffende veehouder gemengd tot complete mengsels voor kant en klaar gebruik in de ligbox. We hebben mengsels van kalk met stro en kalk met vlas voor de diepstrooiselbedden. Ook hebben we kalk met extra fijn gemalen zaagsel voor matten/matrassen of waterbedden.  Informeer bij ons vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Meer informatie over bovenstaande producten zijn ook te vinden onder producten op deze site. Ook kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij proberen u het eerlijke verhaal te vertellen en door onze kennis kunnen we u ook helpen bij een juiste ligboxafstelling.

Wilco Garritsen, Tel: 06-30117602